• Ocak 14, 2022
  • No Comment

Yargıda Birlik Derneği (YBD), Üyelerinin İsimlerini, Suçlu Olduklarını Düşündüğü İçin Mi Gizliyor?

Yargıda Birlik Derneği (YBD), Üyelerinin İsimlerini, Suçlu Olduklarını Düşündüğü İçin Mi Gizliyor?

17-25 Aralık 2013 tarihinde gerçekleşen yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında, 2014 yılı başlarında AKP iktidarı tarafından temelleri atılan ve CHP, MHP ve Vatan Partisi’nin destekleri ile hayat bulan Yargıda Birlik Platformu, daha sonra dernekleşti ve Yargıda Birlik Derneği (YBD) adındı aldı.

Muhafazakar, milliyetçi, solcu ve ulusalcı ideoloji ve dünya görüşüne sahip hakim ve savcıların desteklediği, içlerinde tarikat mensupları ile alevi yargı mensuplarının da yer aldığı YBD, yargının siyasallaşmasında, Saray’ın kontrolüne verilmesinde, muhalif toplumu sindiren bir araç hale gelmesinde hayati rol oynadı.

Kurulmasındaki asıl gaye, yöneticilerinin ve üyelerinin de açıkça kabul ettiği üzere, Cemaat mensubu veya muhalif görülen hakim ve savcıların yargı içerisindeki etkinliğini kırmak ve onları yargıdan temizlemekti. Kuruluş aşamasında ve sonrasindeki faaliyetlerini, eylem stratejilerini ve sözlerini bu hedef doğrultusunda şekillendirdi.

Kurulduğu günden itibaren ilgili Adalet Bakanları, müsteşarları ve bürokrasi tarafından açıkça desteklendi kabul gördü. Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından desteklendi. Muhalefet parti liderlerince açıkça kurulması ve faaliyetleri desteklendi.

Eylül 2014 tarihinde gerçekleşen tarihi HSK üye seçimlerinde, iktidarın, iktidarın kontrolündeki medyanın açık desteği neticesinde YBD başarı sağladı ve üyelerin salt çoğunluğu YBD kökenli üyelerden oluştu. Sonrasında gerçekleşen atama ve yetkilendirmelerde “paralelci, cemaatçi, hain, muhalif” olarak fişlenen hakim ve savcılar cezalandırılmaya, dışlanmaya ve çalışma şartları zorlaştırılmaya çalışıldı. YBD üyesi veya destekçisi hakim ve savcıların tüm talepleri karşılandı, yargının etkili pozisyonlarına bu kişilerin atanmasına özellikle dikkat edildi.

Yargıda Birlik Derneği şu anda yargı içerisindeki en büyük sivil toplum kuruluşu. 15 Temmuz 2016 sonrasında Yargıçlar ve Savcılar Derneğinin (Yarsav) kapatılması sonrasında, yargının şekillenmesinde ve yönlendirilmesinde tek etkili güç olarak yerini aldı. Yarsav üyelerinin ve muhalif hakim ve savcıların fişlenmesinde, sonrasında ihraçları ile tutuklanma ve yargılanmalarında YBD üyesi hakim ve savcılar özellikle görev aldı. Anayasa ve yasalar ile tüm yargısal teamülleri yok ederek kendi meslektaşlarını, AİHM’in de tespit ettiği üzere, delilsiz ve gerekçesiz olarak tutuklayıp cezalandırmak suretiyle “düşman ceza hukuku” uygulamaktan çekinmediler.

YBD üyelerinin kimden oluştuğu ve isimleri kamuoyunda şeffaf şekilde paylaşılmadı. Ancak bu gizlilik Derneğin, 30 Nisan 2021 tarihinde yapılacak üçüncü genel kurul toplantısı için internet sitesinden yaptığı açıklamada ortadan kalktı. Zira Dernek, sitesinde toplantıya katılarak oy kullanacak 9276 üyesinin isimlerini yayınladı.

Listenin yayınlandığı link şöyleydi: https://yargidabirlik.org.tr/yargida-birlik-dernegi-3-olagan-genel-kurul-duyurusu-ertelenme-2.html

Liste, daha sonra yayından kaldırıldı. Listenin yayından kaldırılması, Anayasal güvenceleri yok sayılarak savcılık görevinden ihraç edilen Dr. Hasan Dursun’un yaptığı bir paylaşımdan sonra oldu. Dursun, 17 Aralık 2021 tarihinde HSK tarafından seçilen 11 Yargıtay ve 3 Danıştay üyesinin 11 tanesinin YBD üyesi olduğuna dair bir bilgi paylaşmıştı. Bu paylaşım ve sonrasında paylaşım alıntı yapılarak yazılan haberler YBD yönetimini rahatsız etmiş olacak ki, sitelerinde yayınlanan liste kaldırıldı.

Hukuk Penceresi ekibi olarak, söz konusu listenin yayınlanmasında ve üyesi olan hakim ve savcıların isimlerinin bilinmesinde kamusal bir yarar olduğunu düşünüyoruz. Zira yargının siyasallaşmasında ve temel hak ve özgürlüklerin ana tehdidi haline gelmesinde Yargıda Birlik Derneği ile üyesi hakim ve savcıların önemli bir rol üstlendiklerine inanıyoruz.

Yargıda Birlik Derneği sitesinde yayınlanan ve daha sonra kaldırılan üye listelere ve üye isimleri ile numaralarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

3. YARGIDA BİRLİK ÜYE LİSTESİ 3_olagan_genel_kurula_katilma_hakki_olanlar_listesi-12

2. YARGIDA BİRLİK ÜYE LİSTESİ 2_olagan_genel_kurula_katilma_hakki_olanlar_listesi-12

Bu Yazılarıda Okuyabilirisiniz

AŞAĞILIK YA DA ÜSTÜNLÜK KOMPLEKSİ SARMALINDA HUKUKUMUZ/HUKUKÇULARIMIZ

AŞAĞILIK YA DA ÜSTÜNLÜK KOMPLEKSİ SARMALINDA HUKUKUMUZ/HUKUKÇULARIMIZ

Hukuk sistemimizin, geçmişinden miras alarak günümüze taşıdığı mevcut sorunlarının temelinde yasal ve yapısal eksikliklerinin yanında hukukçularımızın kalite noksanlığının yattığı, çözüm için…
MIŞ GİBİ YARGI

MIŞ GİBİ YARGI

Toplumumuz, üzerlerinde şeklen hoş ve içi boş etiketler taşıyan, bunları kötülüklerine maske yapan insan görünümlü, ancak ruhen esfeli safiline demirli bir…
HUKUKUN ÜNSÜZ YUMUŞAMASI

HUKUKUN ÜNSÜZ YUMUŞAMASI

Türkçede sonu –k ile biten kelimelere ünlü harf ile başlayan bir ek, eklenirse kelime sonundaki –k harfi yumuşar ve g/ğ ye…
NAZİ HUKUKU, İKİLİ DEVLET VE ANAYASA MAHKEMESİ

NAZİ HUKUKU, İKİLİ DEVLET VE ANAYASA MAHKEMESİ

Türkiye’de son 7 yıldır, tıpkı Nazi Almanya’sında olduğu gibi ikili bir hukuk sistemi işlemektedir. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay ve diğer mahkemelerin…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir